کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی بیمارستان نفت گچساران گفت: تغذیه سالم فواید بیشماری دارد و میتواند به حفظ وزن سالم و کاهش خطر بیماریهای مزمن کمک کند، اما شاید برخی تصور کنند، داشتن تغذیه سالم به معنای حذف تمام غذاهای مورد علاقه و ایجاد تغییرات اساسی در رژیم غذایی است، این درحالی است که خوردن غذاهای سالم باید بهمرور آغاز شود.
ویژگیهای تغذیه سالم
ریحانه رحمانی به مناسبت هفته اطلاعرسانی تغذیه صحیح (دهم تا شانزدهم آذرماه) در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران عنوان کرد: تغذیه سالم میتواند به حفظ وزن سالم، کاهش خطر بیماریهای مزمن همچون بیماری قلبی و دیابت، بهبود هضم، افزایش سطح انرژی، افزایش عملکرد مغز، تقویت سیستم ایمنی و بهبود خلق و خو و سلامت روان کمک کند.
تغذیه سالم و ناسالم چیست؟
وی در ادامه به تفاوت تغذیه سالم و ناسالم پرداخت و توضیح داد: شاید برای شما هم پیش آمده است که تصمیم گرفتید، رژیم غذایی سالمی را آغاز کنید، اما نمیدانستید چه غذاهایی را در برنامه قرار دهید و کدام یک را حذف کنید، برای تغذیه سالم (Healthy diet) باید انواع مواد غذایی از گروههای غذایی عمده را در برنامه خود قرار دهید.
وی ادامه داد: گروه میوهها، سبزیجات، غلات کامل، محصولات لبنی کمچرب و پروتئین بدون چربی از جمله حبوبات، آجیل و دانهها و چربیهای سالم همگی غذاهای سالم بوده و باید در رژیم غذایی شما گنجانده شوند.
رحمانی یادآور شد: تنها نکته مهم در تعریف تغذیه سالم این است که مقدار غذا از هر گروه را به درستی تعیین کنید، باید رژیم شما متناسب با سلیقه، سبک زندگی و بودجه شما باشد، بعضی از رژیمهای غذایی طوری برنامهریزی شدهاند که نمیتوان مدت طولانی آنها را ادامه داد.
وی بیان کرد: تغذیه ناسالم شامل خوردن بیش از اندازه غذاهای فستفود و غذاهای چرب است، بهعنوان مثال سیبزمینی برای بدن بسیار مفید است، اما سیبزمینی سرخ شده کالری بالایی دارد و ترکیبات مضر را وارد بدن میکند.
کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی بیمارستان نفت گچساران اظهار داشت: غذاهای سالم در حفظ سلامت بدن بسیار مؤثر است، از ۸۰ درصد بیماریهای قلبی و سکته زودرس میتوان از طریق انتخابها و عادات زندگی پیشگیری کرد، رژیم غذایی سالم فواید بسیار زیادی از جمله کاهش خطر بیماری قلبی و سکته، بهبود سطح کلسترول خون، کاهش فشارخون، مدیریت وزن بدن و حفظ تناسباندام و کنترل قند خون دارد.
رحمانی خاطرنشان کرد: برای داشتن تغذیه سالم و بهترین الگوی غذا خوردن باید بین گروههای غذایی شامل پروتئین، کربوهیدرات، فیبر، ویتامینها و موادمعدنی در رژیم غذایی تعادل ایجاد کنید، اینکه یک گروه غذایی را از رژیم خود حذف کنید، بسیار اشتباه است و تنها باید در هر دسته سالمترین گزینهها را انتخاب کنید.
وی در ادامه توضیحاتی در خصوص گروههای غذایی ارائه داد:
۱. پروتئین در فهرست بهترین تغذیه
پروتئین بخش مهمی از انرژی بدن را تأمین میکند و حتی خلقوخو و عملکرد بدن نیز به میزان مصرف پروتئین بستگی دارد، البته مصرف بیش از حد پروتئین برای افرادی مانند بیماران کلیوی مضر است.
۲. چربی مفید برای تغذیه مناسب
تمام چربیها جزو چربیهای بد نیست و نباید این گروه را از رژیم غذایی حذف کرد، چربی بد خطر ابتلاء به برخی بیماریها را افزایش میدهد، اما چربیهای خوب از قلب و مغز محافظت میکند.
چربیهای سالم حاوی امگا ۳ است و برای سلامت جسم و روح باید در برنامه غذایی گنجانده شود، این نوع چربیهای مفید باعث بهبود خلقوخو، افزایش تندرستی و تناسباندام میشود، در صورتی که چربیهای خوب را جایگزین چربیهای مضر شود، دور کمر بهمرور کوچک میشود.
۳. موادغذایی پر فیبر
خوردن غذاهای سرشار از فیبر به سلامت بدن به ویژه سلامت دستگاه گوارش کمک میکند، مواد غذایی همچون غلات، میوهها، سبزیجات، آجیل و لوبیا سرشار از فیبر است و مصرف فیبر خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی، سکته و دیابت را کاهش میدهد، همچنین وضعیت پوست را بهبود بخشیده و به کاهش وزن کمک میکند.
۴. مواد مفید برای بدن مانند کلسیم
کمبود کلسیم در بدن منجر به پوکیاستخوان میشود. دریافت نکردن کلسیم کافی علاوه بر این مشکل باعث اضطراب، افسردگی و مشکلات خواب میشود. فرقی ندارد، شما چه سنی دارید، در هر صورت باید غذاهای غنی از کلسیم را در برنامه خود قرار دهید.
۵. کربوهیدراتها
یکی از منابع اصلی تأمین انرژی بدن کربوهیدراتها هستند، برای داشتن تغذیه سالم باید از کربوهیدراتهای پیچیده و تصفیه نشده بهجای کربوهیدراتهای تصفیه شده و قندها استفاده کنید، مواد غذایی مانند سبزیجات، میوهها و غلات کامل حاوی کربوهیدراتهای مفید و تصفیه نشده هستند، بهتر است مصرف نان سفید، شیرینیها، نشاسته و شکر را در برنامه غذایی خود کاهش دهید، این نوع مواد باعث افزایش سریع قند خون، نوسانات خلقوخو و تجمع چربی بهخصوص دور کمر میشود.
تغذیه سالم برای افزایش یا کاهش وزن
به گفته وی متخصصان تغذیه برای افزایش وزن مواد غذایی با کالری بالا را در برنامه غذایی شخص قرار میدهند، هر فردی برای افزایش یا کاهش وزن باید تغذیه سالمی داشته باشد تا به بدن خود آسیب وارد نکند، افرادی که به دنبال تغذیه سالم برای چاقشدن هستند، باید موادغذایی با کالری بالا و انواع مغز را در رژیم غذایی خود افزایش دهند.
برای لاغری به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
وی توصیه کرد: اگر افراد نیاز به برنامه غذایی لاغری دارند، بهترین راه این است که به متخصص تغذیه مراجعه کنند، متخصص تغذیه براساس توده بدنی، کالری مورد نیاز روزانه و حساسیتهای غذایی شما فهرستی از انواع خوراکیهای سالم را پیشنهاد میکند.
وی اضافه کرد: ایجاد تغییرات عمده در رژیم غذایی میتواند بسیار طاقتفرسا باشد و پس از مدتی از رعایت آن خسته میشوند، بهجای تغییرات بزرگ به دنبال تغییرات کوچک اما مؤثر در برنامه غذایی خود باشند.