کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی بیمارستان نفت گچساران گفت: تخممرغ منبع غنی از پروتئین و مقادیر قابل توجهی از ویتامینها و موادمعدنی ضروری است. غذای کاملی که به دلیل ارزش غذایی بالا، نقش کلیدی در حفظ سلامت بدن دارد. این ماده غذایی برای رشد جسمی و مغزی کودکان نیز جایگاه ویژهای دارد.
ریحانه رحمانی به مناسبت ۹ اکتبر مصادف با ۱۷ مهرماه روز جهانی تخممرغ در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران عنوان کرد: توصیههای غذایی در مورد تعداد تخممرغهای مجاز در هفته در سراسر جهان با هم فرق میکند. در برخی کشورها، توصیه میشود که بیشتر از دو یا سه تخممرغ در هفته مصرف نشود، در حالی که در برخی دیگر، مصرف هفت تخممرغ در هفته نیز مجاز است.
تخممرغ در سفره ایرانیان چه جایگاهی دارد؟
وی بیان کرد: این ماده غذایی به دلیل ارزان بودن قابل دسترسی برای اکثر افراد است. بنابراین از گذشته تاکنون نه تنها به صورت یک وعده غذایی استفاده میشود بلکه در تهیه بسیاری از غذاهای دیگر هم مصرف میشود. با وجود اینکه تخممرغ به سادگی در دسترس است، اما برخی از افراد به دلیل ناآگاهی از میزان مواد مغذی تخممرغ به خوردن روتین آن در سبد غذایی خانواده اهمیت چندانی نمیدهند.
تخممرغ یکی از بهترین منابع پروتئین با کیفیت بالا محسوب میشود
وی افزود: هر تخممرغ حاوی ۶ تا ۷ گرم پروتئین کامل است که نقش مهمی در ساخت و ترمیم بافتها و عضلات بدن دارند. این پروتئین از کیفیت بالایی برخوردار است که بدن به راحتی میتواند از آن برای حفظ و تقویت عضلات استفاده کند.
تخممرغ منبعی از چربیهای سالم، بهویژه اسیدهای چرب امگا-۳ است
رحمانی اظهار داشت: اسیدهای چرب موجود در تخممرغ برای سلامت قلب و عروق بسیار مفید هستند. این اسیدها میتوانند به کاهش التهاب در بدن کمک کرده و برای بهبود عملکرد مغز نیز مؤثر باشند. هر چند که در تخممرغ چربیهای اشباع شده نیز وجود دارد اما مقدار آن کم بوده و برای اکثر افراد سالم مشکلی ایجاد نمیکند. همچنین کلسترول موجود در تخم مرغ برخلاف باور عموم برای بدن خطرناک نیست.
تخممرغ دارای طیف گستردهای از ویتامینها و مواد معدنی است
وی به فواید مصرف تخممرغ اشاره و بیان کرد: ویتامینها و مواد معدنی موجود در تخم مرغ برای حفظ سلامت عمومی بدن لازم هستند. مانند ویتامین B12، که برای سلامت مغز و تولید گلبولهای قرمز ضروری است. ویتامین D، تخممرغ که برای جذب کلسیم و حفظ سلامت استخوانها بسیار مهم است. ویتامین A، تقویتکننده بینایی، سلامت پوست و سیستم ایمنی بدن است. ویتامین E، به عنوان یک آنتیاکسیدان، عمل میکند و برای سلامت قلب نیز مفید است. ویتامین B2 (ریبوفلاوین)،که به تولید انرژی و بهبود متابولیسم بدن کمک میکند. فسفر، که برای سلامت استخوانها ،دندانها و تولید انرژی مهم است. آهن، که به تولید هموگلوبین در خون کمک کرده و برای انتقال اکسیژن در بدن حیاتی است. روی، که برای تقویت سیستم ایمنی و رشد و توسعه سالم بدن ضروری است.
رحمانی خاطرنشان کرد: تخممرغهای محلی یا غنی شده با امگا ۳ ارزش غذایی بالاتری دارند. این تخممرغها حاوی مقادیر بیشتری از چربی امگا ۳ و ویتامینهای A و E هستند. بنابراین، انتخاب این تخم مرغها میتواند به تامین بهتر نیازهای غذایی شما کمک کند.
یکی از مهمترین مواد مغذی موجود در تخممرغ کولین است
به گفته کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی بیمارستان نفت گچساران کولین یک ماده مغذی ضروری برای بدن محسوب میشود، بدن برای داشتن عملکرد طبیعی خود نیازمند وجود این ماده است. کبد انسان میتواند مقادیر اندکی از این ماده مغذی را تولید کند اما باید از طریق رژیم غذایی نیز آن را برای بدن تامین کنیم. تخم مرغ کامل بهترین و منبع اصلی کولین است. این ماده مغذی برای ساخت غشای سلولی و حفظ عملکرد سالم مغز و سیستم عصبی بسیار مهم است. مادهای که برای زنان بار دار نیز فواید بسیاری دارد، چرا که به رشد سالم مغز جنین کمک میکند و خطر بروز ناهنجاریهای مادرزادی را کاهش میدهد.
تخممرغ حاوی دو آنتیاکسیدان مهم به نامهای لوتئین و زآگزانتین است
رحمانی افزود: این دو آنتیاکسیدان برای حفظ سلامت چشمها حیاتی هستند. آنها میتوانند به کاهش خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا کمک کرده و از تخریب سلولهای چشمی جلوگیری کنند. تحقیقات جدید نشان میدهد که مصرف تخممرغ بهطور منظم میتواند به حفظ سلامت قلب کمک کند.
تخممرغ به دلیل محتوای بالای پروتئین و مواد مغذی، یک انتخاب عالی برای حفظ وزن سالم یا کاهش وزن است
وی اضافه کرد: مصرف تخممرغ باعث میشود برای مدت طولانیتری احساس سیری کنید. این اثر سیری کمک میکند تا در طول روز کمتر به سمت غذا و خوردن بیشتر بروید. همچنین مصرف تخممرغ در وعده صبحانه میتواند متابولیسم بدن را افزایش داده و به کنترل وزن کمک کند.
تقریبا همه مردم جهان با طعمِ این بمب فسقلی آشنا هستند، بمبی که غنیترین منبع پروتئین در جهان محسوب میشود و تقریبا در برنامه غذایی تمام مردمِ جهان سهم دارد.
در تقویم جهانی روز ۹ اکتبر مصادف با ۱۷ مهرماه روز جهانی تخممرغ است، خوراکیای که به بمب پروتئین مشهور است و در میان انواع منابع پروتئین بالاترین سهم را به خود اختصاص داده است.
این رویداد اولین بار در سال ۱۹۹۶ توسط کمیسیون بینالمللی تخممرغ آغاز شد تا آگاهی عمومی در مورد اهمیت تغذیهای و نقش اقتصادی این ماده غذایی افزایش یابد.
نامگذاری روزی به نام تخممرغ در حقیقت جشنی بزرگ و جهانی برای این ماده غذایی است و تلاش شده تا با ایجاد حساسیت لازم زنجیره تامین و استانداردهای کیفی تولید این ماده غذایی در جهان تقویت شود.
گفتنی است کمیسیون بینالمللی تخممرغ (IEC) شعار امسال این روز را «تخممرغ قدرتمند: سرشار از مواد مغذی طبیعی» اعلام کرده است.