نسخه قدیم سال سرمایه گذاری برای تولید

امروز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ ۲۰:۱۶

اخبار

عوامل زیان‌آور محیط کار چیست؟ توضیحات مسئول بهداشت حرفه‌ای بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران

مسئول بهداشت حرفه‌ای واحد بهداشت و طب صنعتی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران معتقد است: مواجهه با عوامل زیان‌آور در محیط کار تاثیر نامطلوبی بر سلامت شاغلان دارد لذا شناسایی این فاکتورها با صیانت از شاغلان، سلامت آنان را تضمین می‌کند.
محمد محمدزاده روز دوشنبه به مناسبت 28 آوریل روز جهانی ایمنی و سلامت در محل کار در گفت و گو با خبرنگار بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران، عوامل زیان‌آور محیط کار را عوامل فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیک، ارگونومیک، روانی و شرایط ویژه برشمرد و گفت: مواجهه با هر کدام از عوامل زیان‌آور فوق در محیط کار می‌تواند تاثیرات نامطلوبی بر سلامت شاغلان داشته باشد.
وی با بیان اینکه هر عاملی که تاثیر مخربی بر سلامت افراد در محیط کار دارد، اصطلاحاً عامل زیان‌آور اطلاق می‌شود، افزود: با توجه به اهمیت موضوع، کنترل مواجهه با این عوامل زیان‌آور، صیانت از سلامت شاغلین محسوب می‌شود.
محمدزاده هدف از شناسایی و کنترل عوامل زیان‌آور در محیط کار را، حفظ سلامتی کارکنان و بهداشت آنها و همچنین محیط کار اعلام کرد و افزود: اجرای موفق چنین برنامه‌ای صرفاً موجب سلامتی کارگر یا کارمند نیست بلکه ساعات غیبت و محرومیت از کار را کاهش داده و زیان‌های اقتصادی ناشی از آن را به حداقل می‌رساند.
مسئول بهداشت حرفه‌ای واحد بهداشت و طب صنعتی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران همچنین گفت: برای بهینه کردن تعامل انسان و اجزای سیستم، انسان و ماشین ضروری است که تطابق و تناسبی بین ویژگی‌های آناتومیک، فیزیولوژیک و روانی انسان با ماشین و ابزاری که توسط وی استفاده و یا کاری که بر عهده‌ او گذاشته می‌شود و محیطی که در آن فعالیت می‌کند، برقرار شود.
وی ادامه داد: در تمام مشاغل عوامل و فاکتورهای زیان‌آوری وجود دارند که می‌توانند شاغلین را دچار بیماری کنند و به این بیماری‌ها، بیماری ناشی از کار یا بیماری شغلی گفته می‌شود.
محمدزاده عنوان کرد: "عوامل زیان‌آور فیزیکی محیط کار شامل سر و صدا، گرما و رطوبت، سرما، ارتعاش، فشار (کمبود و افزایش فشار)، روشنایی (کمبود و افزایش نور)، اشعه مادون قرمز، اشعه ماورای بنفش، اشعه‌های یونیزان" و "عوامل زیان‌آور شیمیایی مانند بنزن، گازها، بخارات، گرد و غبار، اسیدها و بازها و فلزات" از جمله این عوامل هستند.
این مسئول همچنین گفت: "عوامل زیان‌آور بیولوژیکی محیط کار شامل ویروس‌ها، قارچ‌ها، انگل‌ها و باکتری‌ها" و "عوامل زیان‌آور مکانیکی و ارگونومیک محیط کار شامل وضعیت نامناسب بدن حین کار، بلندکردن و حمل بار بیش از حدمجاز، سطوح کار شامل میز، صندلی و ابزارآلات مورد استفاده" و عوامل زیان‌آور روحی و روانی مانند روابط با کارفرما، همکاران و زیردستان، استرس های شغلی، تشویق‌ها و تنبیه‌ها" از دیگر عوامل به شمار می‌روند.
وی تاکید کرد: اگر هر یک از این عوامل از حد تحمل فیزیولوژیک بدن انسان فراتر رود، عوارض و آسیب‌‌هایی را ایجاد می‌کند؛ بر این اساس در بهداشت حرفه‌ای تلاش می‌‍شود تا این عوامل شناسایی و کنترل شوند.
محمدزاده در ادامه با بیان اینکه لزوم انجام معاینات دوره‌ای طب کار برای شناسایی زودهنگام بیماری‌های شغلی، ارتقاء سلامت کارکنان و پیشگیری از بروز ناتوانی‌های مزمن، بیش از هر زمان دیگری اهمیت یافته است عنوان کرد: همچنین بررسی مشاغل سخت و زیان‌آور و اجرای دقیق برنامه‌های بهداشت حرفه‌ای، گامی موثر در ارتقاء سلامت نیروی کار و افزایش بهره‌وری سازمان‌ها خواهد بود.
گفتنی است 28 آوریل مصادف با هشتم اردیبهشت، 'روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه‌ای' نامیده شده است که به عنوان تلنگری بین‌المللی برای نهادینه کردن کار سالم و ایمن در سراسر جهان به شمار می‌رود.
سازمان بین‌المللی کار (ILO) از سال 2003 با هدف پیشگیری از حوادث و بیماری های شغلی مراسمی را به منظور ارتقای آگاهی شاغلان و ارتقای ایمنی و سلامت شغلی در محیط های کاری برگزار می‌کند.
 شعار "تحول در ایمنی سلامت شغلی و بهداشت حرفه‌ای؛ نقش هوش مصنوعی و دیجیتالی شدن در سلامت کار" به عنوان شعار روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه‌ای سال ۲۰۲۵ انتخاب شده است.
بر اساس آمارهای سازمان بین‌المللی کار (ILO)، سالانه بیش از ۲.۸ میلیون نفر در اثر حوادث شغلی و بیماری‌های مرتبط با کار جان خود را از دست می‌دهند و بالغ بر ۳۷۴ میلیون حادثه غیرمرگبار شغلی رخ می‌دهد که منجر به از دست رفتن تعداد قابل توجهی روز کاری و تحمیل بار اقتصادی سنگین بر جوامع می‌شود.
بر اساس اعلام مسئول ایمنی، بهداشت و محیط‌زیست بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران بالغ بر چهار هزار و 800 نفر از شاغلین شرکت بهره‌برداری نفت و گاز گچساران از خدمات سنجش عوامل زیان‌آور محیط کار و معاینات سلامت شغلی بهره‌مند شده‌اند.
۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ ۰۹:۱۵
تعداد بازدید : ۱۳۳
کد خبر : ۱۷,۵۹۰

نظرات بینندگان