نسخه قدیم سال سرمایه گذاری برای تولید

امروز یکشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۴ ۰۸:۵۶

اخبار

۱۰۰ درصد جمعیت تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران پزشک خانواده دارند

۱۴ تیر ۱۴۰۲ ۱۱:۵۴
در طرح پزشک خانواده علاوه بر ارائه خدمات پزشکی، هر بیمار یک پرونده سلامت دارد که تمام بیماری‌ها و سوابق دارویی و بیماری فرد مورد نظر در آن ثبت خواهد می‌شود.هدف کلی تیم پزشک خانواده ارتقاء سطح سلامت جامعه خانواده صنعت نفت است.

مسئول تیم پزشک خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران با اشاره به ارائه خدمت به جمعیت بیش از 13 هزار نفر گفت : تیم سلامت خانواده متشکل از واحدهای پزشک خانواده، پرستار خانواده و بهداشت خانواده می باشد که جمعا" 5 نفر از پزشکان عمومی و 11 نفر از همکاران پرستار و ماما در قالب مراقب سلامت درکنار واحدهایی همچون آزمایشگاه، رادیولوژی، پذیرش و واحد مشاوره بهداشت روان، بینائی سنجی ، دندانپزشکی ، شنوایی سنجی و با هماهنگی یکدیگر به ( حدود 4500 خانوار) از افراد تحت پوشش صنعت نفت گچساران خدمات ارائه میکنند.

وی با اشاره به راه اندازی سامانه سینا در طی سالیان اخیر گفت : خدمات بهداشتی سازمان یافته تر و منسجم ترانجام می شود و این امر موجب تسهیل در روند کار و رضایتمندی بیشتر مراجعه کننده ها شده است.

دکتر عباس بزرگی تصریح کرد : در واحدهای بهداشت خانواده و پرستارخانواده اموری از قبیل واکسیناسیون روتین کودکان، واکسیناسیون آنفلوآنزای فصلی ،  واکسیناسیون هپاتیت توام جهت گروه های خاص و ویژه به علاوه خدمات پایش رشد و آزمایشات مربوطه به نوزادان و کودکان انجام میگرد.

مسئول تیم پزشک خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران اظهار داشت : خدمات مراقبت از مادران پیش از بارداری حین بارداری و پس از زایمان، معاینات روتین زنان همچون تهیه نمونه پاپ اسمیر، معاینه سینه، معاینات ورزشی بانوان، خدمات مربوط به زنان یائسه و پیگیری و فراخوان بیماران دارای بیماری های مزمن غیر واگیر ( همچون دیابت،فشارخون، چربی خون، قلبی ، اضافه وزن ، چاقی و ...) غربالگری و معاینات دوره ای خانواده های شاغلین و بازنشسته ها جهت تشخیص و پیشگیری از بیماری های غیر واگیر از دیگر خدمات ارائه شده در واحد های بهداشت خانواده و پرستار خانواده است .

وی بیان کرد : بطور میانگین در ایام و فصول مختلف سال روزانه حدود 250-200 نفر به واحد پذیرش و  تیم سلامت خانواده مراجعه می کنند که طبق نظم و روتین خاصی ابتدا به واحد پرستار خانواده و سپس بهداشت خانواده ارجاع داده می شوند که بر اساس سن و جنس و مشکل مربوطه مورد ارزیابی قرار گرفته و به فراخور ، جهت غربالگری های لازم به دیگر واحدهای بیمارستان نیز ارجاع داده می شوند.

دکتر بزرگی خاطر نشان کرد:چند سالی است که در کنار تمام اقدامات ذکر شده خدمت جدیدی بنام ابزار و غربالگری تکامل کودک در قالب پرسشنامه های ASQ SE-2 , ASQ3 نیز شروع شده که شامل 10 پرسشنامه برای کودکان 2 تا 60 ماهه جهت بررسی حیطه های مختلف رشد تکامل فیزیکی، اجتماعی و هیجانی و روانی می باشد.

مسئول تیم پزشک خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران در خصوص اهمیت این پرسشنامه گفت : شرایط زندگی در طول دوران شیرخواری و ابتدای کودکی تاثیر قابل توجهی بر تکامل کودک دارد شیرخواران و کودکان برای آنکه تکامل مطلوبی داشته باشند ، نیازمند توجهات ویژه ای هستند برخی کودکان نسبت به سایر اطفال بیشتر در معرض ابتلا به اختلال یا تاخیر تکامل قرار دارند؛ تاخیر یا اختلال تکاملی می تواند زمینه ساز بروزانواع درجات مختلفی از معلولیت های حرکتی، ذهنی ، گفتاری شنوایی و بینایی شود .

وی ادامه داد : امروزه نیاز به پیشگیری یا درمان به موقع مشکلات اجتماعی هیجانی در کودکان خردسال در سطح جهان مورد توجه قرار گرفته است.از آنجائیکه منابع کافی در سطح ملی و بین الملی برای ارائه خدمات با کیفیت به کودکان و خردسال دچار اختلالات هیجانی- اجتماعی وجودندارد ونیاز به تشخیص زودرس در سطح وسیع از طریق برنامه های غربالگری به منظور کاهش تعداد کودکان مبتلا به مشکلات جدی و شروع مداخلات قبل از تثبیت شدن مشکلات و نهایتا" کاهش نیاز به خدمات گرانقیمت و طولانی مدت را بیش از پیش مشـخص می نمایند . سلامت اجتماعی و سلامت هیجانی با هم ارتباط دارند این ارزیابی باید بصورت مستمر در شیرخواران و کودکان انجام گیرد تا به محض وجود آمدن مشکلی در این ارتباط تشخیص و مداخله بهنگام صورت گیرد سلامت اجتماعی را می توان بعنوان طیفی از رفتارها که اجازه پرداختن و نقش داشتن درتعاملات مثبت با افراد هم سن و سال خواهرها، برادرها ، والدین و سایر بزرگسالان را به فرد می دهد تعریف کرد. سلامت هیجانی عبارتست ازتوانایی تنظیم موثر هیجانات به منظور دستیابی به هدف خود. حدود 40% از کودکانی که دچار تاخیرهای عمومی تکاملی هستند دچار تاخیر هیجانی اجتماعی هم هستند که این در مقایسه با حدود 20% کودکان در جامعه عادی ، رقم بالاتری است بعلاوه گاهی ریشه تاخیر هیجانی اجتماعی یک کودک، بعلت وجود تاخیر تکاملی است بعنوان مثال کودکی که دچار تاخیر حرکتی است ، ممکنست است زمانی که نمی تواند در یک بازی کودکانه با توپ شرکت کند ، با زدن سایر کودکان از خود واکنشهای هیجانی نشان دهد به همین دلیل ضروریست که همواره همزمان با غربالگری هیجانی – اجتماعی غربالگری عمومی برای تکامل کلی کودک نیز صورت گیرد.

دکتر بزرگی گفت : برای پیشگیری لازم است با تشخیص زودرس تاخیر یا اختلال تکاملی به انجام مداخلات بموقع پرداخته شود  هدف ما اینست که با یک برنامه غربالگری مناسب، کودکانی که روند تکاملی غیرطبیعی دارند را و سریعتر تشخیص دهیم تا بتوانیم با مداخله بموقع در اصلاح یا کاهش مشکلات این کودکان گام برداریم و در نهایت از بروز معلولیت جلوگیری کنیم.

برای غربالگری کودکان از دو مدل پرسشنامه استفاده می شود : پرسشنامه ASQ3 و پرسشنامه ASQSE-2
پرسشنامه ASQ3 شامل حیطه های زیر می باشد. حیطه ارتباطات،حیطه حرکات درشت،حیطه حرکات ظریف،حیطه حل مسئله    ،حیطه شخصی اجتماعی، ابزار غربالگری تکامل و کودکان ASQ :SE-2
این ابزار را باید در کنار و همراه با ابزار ASQ3 استفاده کرد که شامل سوالاتی است که نسبت به تاخیر های هیجانی، اجتماعی و اوتیسم حساسیت دارد و در گروههای سنی2،6،12،18،24،36،48،60 ماهگی است. این ابزار فواید کلیدی بسیاری دارد از جمله ، داشتن پایه علمی مبتنی بر مطالعات وسیع، درگیر کردن والدین در امر ارزیابی کودک، آسان بودن تکمیل آنها می باشد و می تواند قابلیت ها و توانایی های کودک و همچنین مشکلات رفتاری او را تشخیص می دهد.
طی این چند سال مواردی از مشکلات رفتاری و هیجانی- اجتماعی کودکان تشخیص و ارجاع داده شده است که این امر منجر به شروع سریعتر درمان وبهبودی در کیفیت زندگی کودکان و خانواده های ایشان شده است.
از دیگر اقدامات تیم سلامت، آموزش به خانواده ها در خصوص تغذیه مناسب فعالیت بدنی، اجتناب از دخانیات محافظت از فرزندان خردسال و نوجوان در مقابل خطرات فضای مجازی، حوادث ترافیکی یا مسمومیت ، تشویق والدین به فرزند آوری و...  را نیز می توان نام برد.
به طور خلاصه در سال 1401 از مجموع 445 کودک زیر 5 سال، 1342 مراقبت انجام شده که پوشش حدود 80% را شامل می شود که حدود 70% این جمعیت پرسشنامه های ASQ3 ,ASQ:SE-2 را نیز تکمیل کرده اند.



خبر گچساران
دکتر بزرگی





تعداد بازدید : ۱۰,۴۱۱
کد خبر : ۱۳,۲۷۹

نظرات بینندگان